Życie w biegu


Życie w biegu

Życie w biegu

Bardzo często nasze obowiązki domowe lub zawodowe powodują, że odżywiamy się tym co mamy w danej chwili pod ręką. Taki sposób jedzenia bardzo często prowadzi do eliminacji pewnych niezbędnych składników pokarmowych (jemy bardzo monotonie) i otyłości (jemy szybko i tłusto). Ten artykuł chcę napisać dla  sportowców, którym obowiązki służbowe lub rodzinne przeszkadzają w stałych porach odżywiania.

1. Jeśli często musisz jeść w pospiechu przestrzegaj kilku zasad:

  • spróbuj wcześniej przygotować sobie zdrowy posiłek lub weź ze sobą kilka  przekąsek np. jabłko, nisko tłuszczowy jogurt, suszone owoce, batoniki zbożowe.
  • staraj się jeść małą przekąskę co 2 – 3 godziny
  • jeśli musisz kupić kanapki to wybieraj takie z małą ilością tłuszczu np. bułka z indykiem
  • jedz spokojnie. Jeśli jedziesz samochodem zatrzymaj się na chwilę. Podczas pracy zrób sobie przerwę
  • poświęć na posiłek co najmniej 10-15 minut. Unikniesz niestrawności oraz zgagi,  które mogą później przeszkodzić w treningu.

2. W delegacji lub na urlopie…

Jadąc do kraju którego nie znasz lub będąc na kolacji z nowym kontrahentem nie musisz zachowywać się „głupio” i odmawiać jedzenia. Poniżej znajduje się tabelka, która powinna Ci pomóc w nowej sytuacji. Będziesz mógł spokojnie delektować się smakołykami z obcych kuchni a jednocześnie nie zaszkodzisz swojej diecie i treningowi.

Typ restauracji Co możemy sobie zjeść Czego starajmy się unikać
Pizzeria pizzę z pomidorami, warzywami, szynką, pikantnym kurczakiem albo owocami morza pizzy z mielonym mięsem, salami wołowina czy dodatkowym serem
Bar typu fast – food hamburger i kurczak z grilla burgery, frytki, pączki, szarlotki
Bar typu steak house stek z grilla, sałatki, owoce, ziemniaki pieczone mięso w sosach śmietanowych  i czosnkowych, ryby smażone w panierce, puddingi
Restauracja indyjska chicken tikka, kurczak tandori, dahl, canna dahl, ryż, naan, capati, curry warzywne curry z mięsem , mięso z sosami danask/korma/madras, samosy, bhajis, puri, paratha
Restauracja chińska chop suey z kurczaka, warzywne lub z krewetkami, warzywa smażone w woku, owoce morza albo kurczak, ryż dania makaronowe dania z kaczki, słodko – kwaśne kulki wieprzowe, smażony makaron
Restauracja francuska pieczone ryby,  mięsa. Dania z drobiu bez sosów śmietanowych, sałatki, boullabaisse, warzywa, bulion conssome, sorbety sosy śmietanowe, warzywa z masłem, pasztety, profiteroles (deser)
Restauracja grecka sałatki, sos tzatziki, humus, pita, gołąbki w liściach winorośli, nadziewane pomidory, sulwaki, ryba pieczona albo z grilla, świeże owoce, jogurt grecki teramasalata (kremowa pasta z ikry), musaka, potrawy z jagnięciny, pastitisio, keftedakia (klopsiki), ostre kiełbaski, deser baklava
Restauracja hiszpańska/portugalska paella, ryba z grilla, dania z owoców morza, sałatki, gazpacho, tortilla sosy maślane/oleiste, smażone ryby, pasztety, smażony kurczak
Restauracja japońska Sushi, sashimi, sukiyaki, kurczak teryaki temputa (potrawa z ryb i skorupiaków)
Restauracja meksykańska burito z fasolą, tortille/tostadas z fasolą/warzywami chilli, fajtas z warzywami/kurczakiem, guacamole chipsy z mąki kukurydzianej, ziemniaki pieczone w mundurkach, fasola chili z wołowiną, tortille/burrito z wołowiną, placki chimichangs
Restauracja tajska ryba gotowana na parze, dania z ryżu i warzyw, sałatki z owocami morza krakersy krewetkowe, smażony makaron lub ryż
Restauracja włoska Grissni (pieczywo), ciabatta, spaghetti z sosem pomidorowym/warzywami/owocami morza, risotto, gnocchi, kurczak/ryba z grilla, makaron ze szpinakiem i serem ricotta Spaghetti z sosami na bazie śmietany/ masła/ mięsa, lasagne, cannelloni

3. Gdy nie ma  czasu na przygotowanie zdrowych posiłków:

Zdrowe posiłki na prawdę są łatwe w przygotowaniu i bardzo często nie wymagają długiego gotowania. Jak zaoszczędzić sobie czasu i jeść zdrowiej oto kilka pomysłów:

  • przyrządzaj większą ilość posiłków kiedy masz wolny czas a następnie przechowuj je w lodówce lub zamrażaj. Wiadomo, że świeże produkty są zdrowsze.  Z dwojga złego przygotowane w domu i odmrożone  dania są lepsze niż hamburgery  z baru szybkiej obsługi
  • przeczytaj sobie wcześniej kilka nowych przepisów i sprawdź czas przyrządzania. Czasami to co wydaje się bardzo skomplikowane można przyrządzić w 10 minut.
  • staraj się eksperymentować w kuchni. Umytą i odcedzoną sałatę podziel na kilka porcji, schowaj do lodówki. Następnie w przeciągu 3 dni  zużyj ją dodając do każdej porcji coś innego. W ten sposób stworzysz szybkie i pożywne sałatki.

5. Jedzenie wieczorem ?

Jeśli treningi odbywają się wieczorem i wracasz do domu późno, większość twoich posiłków powinna być zaplanowana na poranek lub popołudnie.  Staraj się zjeść bardzo obfite śniadanie a obiad powinien być głównym posiłkiem. Miedzy śniadaniem i obiadem zjedz sobie kilka przekąsek  bogatych w węglowodany np.: daktyle, rodzynki sułtańskie czy morele suszone. Ostatnią przekąskę najlepiej skonsumować 1 do 2 godzin przed treningiem. Taki rozkład posiłków zminimalizuje  uczucie głodu po treningu ale głodny na pewno będziesz :)  Unikaj jedzenia tłustych potraw wieczorem, bo będą zalegać w twoim żołądku aż do rana.

One response to “Życie w biegu

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s