Czy kilka gramów jedzenia może zabić miliony?


Jedzenie które zabija

Jedzenie które zabija

Obecny rozwój techniki umożliwia różnym „specjalistom” dodawanie po kryjomu do produktów spożywczych niebezpiecznych substancji. Czasami nawet nie wiedząc o tym wraz z przepysznym i apetycznie wyglądającym posiłkiem spożywamy szereg szkodliwych produktów chemicznych w których nie brakuje toksyn i przeróżnych antybiotyków. Wprawdzie w Unii Europejskiej obowiązują surowe przepisy dotyczące kontroli żywności ale jedzenie sprowadzane jest z całego świata. Dla przypomnienia ostatnia tragedia z Chin gdzie do mleka dodawano trujący związek melaminę, który spowodował że zachorowało na nerki kilkadziesiąt tysięcy dzieci z których wiele zmarło w strasznych cierpieniach.

Aby to co piszę nie wydawało się gołosłowne zapraszam do zapoznania się z kilkoma toksynami, które czasami zdarza się nam spożywać.

Aflatoksyny:

Trucizna wytwarzana przez grzyby z gatunku Aspergillus flavus (Kropidlak żółty). Najczęściej  gromadzi się na artykułach sprowadzanych z krajów tropikalnych np. orzeszkach ziemnych, migdałach, suszonych figach, ryżu, pomarańczach, bananach.
Występuje we wszystkich produktach spożywczych, które magazynowane są w zbyt wysokiej temperaturze i wilgotności np. chleb w torebce foliowej w temperaturze pokojowej trzymany przez 72 godziny pokrywa się zwykle niebezpiecznym grzybowym nalotem.  Aflatoksyny zaliczane są do mutagenów czyli czynników odpowiedzialnych za zmianę materiału genetycznego działając rakotwórczo i osłabiając układ odpornościowy. Kropidlak powoduje dziwny smak orzechów co możne  być wskaźnikiem na jego obecność. Nie należy także usuwać widocznej pleśni z produktów np. soków, dżemów i jeść ich gdyż grzyb przenika także w głąb przetworu.

Środki agrochemiczne:

Są to substancje stosowane w rolnictwie intensywnym czyli na skalę przemysłową np. pestycydy wraz z fungicydami, herbicydami, insektycydami oraz rodentycydami. Ich obecność w artykułach spożywczych jest w ilościach śladowych jednakże zdarza się że okres zastosowania  środka chemicznego i zbioru owoców jest nie przestrzegany co może stanowić zagrożenie dla zdrowia  a nawet życia człowieka. Powodują liczne choroby astmę, alergię a nawet bezpłodność

Karcynogeny:

Należą do substancji powodujących mutacje w materiale genetycznym  i przyczyniających się do rozwoju chorób nowotworowych. Najbardziej niebezpieczne to nitrozoaminy, które tworzą się w żołądku z azotynów, wędlin a nawet przypalonego mięsa. Należy sprawdzać czy salami lub parówki nie mają w swoim składzie tyraminy, która może wywołać reakcje alergiczne. Czasami w wędlinach może pojawić się azotyn sodu, nadając wędlinom piękny różowy kolor oraz konserwując je. Jest to substancja rakotwórcza,  toksyczna nawet kilka miligramów może zabić człowieka.

Mykotoksyny:

Trujące substancje wytwarzane przez grzyby pleśniowe. Najczęściej to patulina, ochratoksyna i kwas aspergilowy. Występują na orzechach dlatego należy przechowywać je w chłodnym i suchym miejscu. U ludzi mogą wywoływać kłopoty żołądkowe oraz ciężkie zatrucia. Są także przyczyna alergii, grzybic płuc i chorób wątroby. Ochratoksyna znajdująca się w ziarnach zbóż oraz wieprzowinie możne wywołać ciężkie zapalenie nerek.

Nitraty (azotany)
:

Związki zawierające azot często dodawane do wyrobów wędliniarskich zapewniając im świeży wygląd i apetyczny kolor. Nitraty same w sobie nie są szkodliwe ale wchodząc w reakcje z białkami znajdującymi się w mięsie mogą wywoływać np. raka jelita grubego lub przełyku.  Azotany wykorzystywane są głównie jako nawozy. Mogą więc w nadmiernych ilościach występować w ziemniakach oraz innych warzywach.

Zdrowa żywność

Zdrowa żywność

Polichlorowane bifenyle (PCB)

Wykorzystywane  jako składniki farb drukarskich, lakierów,  płynów hydraulicznych. Pojawiają się w podziemnych wodach i paszach dla zwierząt skąd przedostają się do ludzkiego organizmu.
Działają silnie rakotwórczo. Mogą wywoływać choroby układu odpornościowego, wątroby oraz bezpłodność. Na szczęście obecnie ich stosowanie zostało zakazane.

Alergeny pokarmowe:

Substancje znajdujące się w niektórych pokarmach, mogą wywoływać stan nadmiernego pobudzenia układu immunologicznego. Najczęściej alergie wywołuje: mleko krowie , jajka kurze, orzeszki ziemne, ryby, ziarna soi, fasoli , orzechy włoskie , migdały. U osób uczulonych po ich zjedzeniu dochodzi do obrzęku krtani, języka a w skrajnych wypadkach nawet  do śmierci.

Hormony wzrostu:

Substancje podawane zwierzętom hodowlanym w celu przyspieszenia procesu wzrostu. Występują w paszach dla krów powodując ich szybszy wzrost a pozostałość hormonu zjadamy my. Czasami do mies kurcząt dodaje się antybiotyki aby zwiększyć ich odporność na choroby co powoduje u ludzi często jedzących takie mięso odporność na niektóre z nich.
Hormony wzrostu moga działać niszczaco na informację dziedziczną prowadzac do zaburzen menstruacji i niepłodnosci u mężczyzn.

Środki psychofarmakologiczne:

Środki podawane zwierzętom w celu uspokojenia ich np. podczas długiej podróży lub przed ubojem.
Wraz z paszą podaje się je maciorom świń aby nie pożarły swoich prosiąt tuz po urodzeniu. Z kolei kurczakom podaje się środki psychofarmakologiczne aby zmniejszyć dolegliwości bólowe. Kurczaki mogłyby nie wytrzymać bólu spowodowanego nienaturalnym tempem przyrostu wagi (kurczak w ciągu kilku tygodni z 400 g musi przybrać co najmniej 2,5 kg). U człowieka środki te pochodzące z mięsa mogą powodować zmęczenie i apatię.

Chemiczne dodatki do żywności:

Związki chemiczne dodawane do żywności w celu np. przedłużenia terminu ważności do spożycia, poprawienie wyglądu, smaku, podniesienie wartości odżywczych. Występują we wszystkich artykułach spożywczych a jeśli miałabym wymieniać wszystkie to nie wiem czy starczyłoby  blogu:). Niektóre z nich mogą powodować alergię a nawet astmę u człowieka np. związki siarki  (E 220-228)

2 responses to “Czy kilka gramów jedzenia może zabić miliony?

    • Nie każde pożywnie jest szkodliwe:). Mięso kupione od znajomego hodowcy lub na wsi nie zawiera szkodliwych substancji. Soki, przetwory robione w sezonie w domu, pasteryzowane w wysokiej temperaturze też nie są szkodliwe. W szczególności taką zdrową żywność powinni jeść sportowcy u których przemiany metaboliczne zachodzą bardzo szybko. Wiem, że fotosynteza byłaby łatwiejsza…może kiedyś komuś się uda ale na pewno jeszcze nie teraz .

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s